angle-left Hezkuntza Departamentuak eskualdeko jantoki osasungarrien esleipena lizitatu du datorren ikasturterako

Menuetan nahitaez zerbitzatu behar dituzte barazki freskoak, lekale ekologikoak eta hurbilekoak, osoko zerealak eta plater prozesatu bakarra hilean

2021/03/03

Hezkuntza Sailak lehiaketara atera du 2021/2022 ikasturterako eskualdeko eskola-jangelak kontratatzea. Bertan, elikadura-eredu berri bat eskatzen du, osasungarriagoa eta iraunkorragoa, eta produktu freskoa, tokikoa, osasungarria eta azukrerik gabea azpimarratzen ditu. Neurriak Nafarroako Gobernuak kudeatzen dituen eskualdeko 42 jantokiei eragingo die.

Berrikuntza gisa, lizitazio honetan nahitaezkoa izango da astero barazkiak eta barazki freskoak zerbitzatzea. Gainera, zerbitzatzen den letxuga, eskarola eta patata guztiak freskoak eta prozesatu gabeak izanen dira. Menuek osoko zerealak sartu beharko dituzte ogia, pasta eta arroza erabiliz. Era berean, esnekiak naturalak eta azukrerik gabeak izanen dira beti. Elikadura osasungarriagoa bermatzeko, lizitazioaren oinarriek ezartzen dute eskola-menuak hilean plater prozesatu bakarra eta astean plater frijitu bat soilik izatea. Distantzia luzeetatik datozen arrainak ere debekatuta daude. Tokiko produktuen kontsumoa sustatzeko, hilean bi aldiz, gutxienez, zortasun ekologikoak eta hurbilekoak erabili beharko dira.

Eskualdeko jantokiek 7.577 mahaikide dituzte ikasturte honetan; kopuru hori aurreko urteetakoa baino pixka bat txikiagoa da, ikastetxeak lanaldi jarraitura egokitzearen ondorioz, COVID-19 delakoaren murrizketak direla eta.

Lizitazioa Europako Egunkarian eta Nafarroako Gobernuaren Kontratazio Atarian argitaratu zen otsailaren 25ean. Interesa duten enpresek martxoaren 29ra arteko epea dute proposamenak aurkezteko. Esleipen kontratua ikasturte baterako izanen da, beste lau ikasturtetan porrogagarria.

Lizitazio berri honetan, eskola-jantokietako elikadura-eredua aldatzea sustatzen da, urtarrilaren 16ko 3/2019 Foru Dekretuan adierazitako oinarrizko printzipioen arabera. Dekretu horrek haurrentzako eskoletan eta Nafarroako unibertsitatez kanpoko ikastetxeetan elikadura estilo osasungarriak eta ariketa fisikoa sustatzeko neurriak ezartzen ditu. Neurri horiek Nafarroako Osasun Publikoaren eta Lan Osasunaren Institutuak eskolako menuak planifikatzeko Elikadura Gidan ere garatu dira.

Hori dela eta, aurrerapauso handia da elikadura osasuntsuagoa eta iraunkorragoa lortzeko, elikagai ekologikoak, freskoak, sasoikoak eta hurbilekoak sartuz, eta sukalde-zerbitzua in situ eta jantokiko begirale gehiago jarriz.

Aldez aurreko azterketa

Hezkuntza Departamentuak, 2019an, eskualdeko 42 eskola jantokien egoerari buruzko azterlan bat egiteko eskatu zuen. Jantoki horiek Departamentuak kudeatzen ditu.

Azterlan horretan oinarrituta, sukalde batzuk birmoldatzea sustatu da, sukaldeak in situ egin ahal izateko, sukalde zentraletatik garraiatzen den janaria eraman ordez. 2020an, bost sukalde birmoldatu ziren Garesko, Los Arcosko, Vianako, Zangozako eta Mutiloako San Pedroko zentroetan, eta, aurten, 2021ean, Tuterako Torre Monreal, Antsoaingo Ezkabako eta Beriaingo ikastetxeetako sukaldeak in situ berrituko dira. Hurrengo ikasturteetan, oraindik egin ez diren jantokietako sukaldeak eraldatu nahi dira, eskualdeko jantoki guztietan bertan prestatutako menuak zerbitzatzeko.

Elikaduraren agindu tekniko berriek elikadura osasungarriagoa lortzeko aurrerapausoa ematen dute. Menuaren egitura eta erabiltzen diren elikagaien eta sukaldaritzako teknologien barietatea erregulatuta egongo dira, orekatua eta askotarikoa izan dadin.

Begirale gehiago

In situ egindako sukaldean eta menuaren egituran egin diren aldaketa horiekin batera, jantokiko begiraleen ratioak hobetu dira, etapa guztietan ikasle kopuruaren arabera beharko direnak. Haur Hezkuntzako etapetan ratio hori are handiagoa izanen da, ikasle gazteenen laguntza eta ikaskuntza bultzatzeko.

Zehazki, lizitazio berri honekin ratioak 20-15 ikasle izanen dira monitore bakoitzeko. Eta Lehen Hezkuntzako 3. mailatik 6.era eta DBHn, 40tik 30era murrizten da. Lehen Hezkuntzako 1. eta 2. mailetan, begirale bakoitzak 20 ikasle izanen ditu.

Era berean, lizitazio honetan sartzen dira menuak eta eskaintzen diren produktuen ezaugarriak ez betetzeagatiko zehapenen araubidea, bai eta kalitatearen auditoretzako baldintzak eta ondoren gauzatzearen kontrola ere. Horrela, urteko luzapen bakoitzean, kontratatutako zerbitzuak zenbateraino bete diren eta ikasleak zein mailatan onartu dituen baloratu ahal izango da. Horrela, egoki iritziz gero, aldaketak egiten ahalko zaizkio hasierako kontratuari, Nafarroako Osasun Publikoaren eta Lan Osasunaren Institutuak eskolako menuak planifikatzeko Elikadura Gidan ezarritako maiztasunetara eta eredura iristeko.